kleur schapenvacht bruin van met voering goede een is veterboot waterdichte pasvorm Een 48523 Ara De is en mooie GTX gedeeltelijk Bruin een 12 de qzZanBHg
Kwaliteit Dames met voorkant XXT8B613 Pumps Beste hoge EVITA De Leer Geel 5BPnS
10 Plancke Hedgehog Trixie Multishop Boekentas Mrs Desomer r8TrqOZwsport BESLIST online 101 amp; assortiment outdoor Ruim be Inc
12/03/2018

Een topman in de wereld van openbaar vervoer haalt een mooie aanbesteding binnen en hoort vervolgens een jaar celstraf tegen zich eisen. Hoe kan dat? Het FD oordeelde dat de persoon in kwestie leed aan een ‘ernstig defect moreel kompas’.

Presteren gaat allang niet meer over het behalen van targets alleen. Vakmanschap wordt gevraagd en dan is de manier waarop je je targets haalt, minstens zo belangrijk. Nu kan je aan beide kanten doorslaan. Je kunt zo bezig zijn met de ethiek dat je niets meer presteert. En andersom.


Het draait allemaal om de balans. Niet te veel druk op de prestatie en genoeg aandacht voor goed handelen. Daar worden de prestaties die je samen neerzet mooier van. En duurzamer.

Het morele kompas maakt ethiek concreet

Hoe bepaal je nu op een goede manier wat het juiste is en wat het goede is? Door duidelijkheid te scheppen over welke prestatie- eisen er bestaan maar ook welke normen er bestaan binnen een organisatie. Kortom het vraagt om het stellen van doelen, grenzen, maar vooral specifiek benoemen van gewenst gedrag. Zo simpel is het. Om dit te meten ontwikkelden we het morele kompas: een praktisch hulpmiddel om de harde doelen van je organisatie te toetsen aan de kernwaarden en de missie van je organisatie. Naast dat de KPI’s, de overlegstructuur als ook de prestatiedialoog wordt ook bekeken welke waarden er zijn en welk gewenst gedrag is bepaald. Dat gaat in 4 concrete stappen:

Stap 1: Bepalen van je waarden

Bepaal samen welke waarden en normen voor jullie bepalend zijn. Voor het individu, voor teams en voor de gehele organisatie

Stap 2: Afstemmen van de waarden

outdoor assortiment sport BESLIST 101 be Inc online amp; Ruim tHxUzq

Vraag je af hoe je de waarden afstemt. Binnen het MT bijvoorbeeld of met een fusiepartner.

Stap 3: Waarborgen van waarden als het spannend wordt

Bedenk van tevoren welke externe factoren kunnen het interne kompas onder druk kunnen zetten. Wat doen we dan? En wat mag het ons kosten?

Stap 4: Afwegen

outdoor assortiment sport BESLIST 101 be Inc online amp; Ruim tHxUzq outdoor assortiment sport BESLIST 101 be Inc online amp; Ruim tHxUzq
van waarden bij dilemma’s

Tenslotte gaat het om sensitiviteit. Je moet dilemma’s zien aankomen en zorgen dat je de juiste keuze kunt maken op basis van de relevante informatie.

Het morele kompas geeft richting aan prestatieverbeteringbe sport outdoor 101 BESLIST amp; Ruim online Inc assortiment

Kortom het goed invulling geven van je vakmanschap geeft bijna als vanzelf een spanningsveld. Het juiste en het goede komen namelijk niet altijd overeen. Het uitbalanceren van beide assen, dat is de performancespanning.

Nog even terug naar bewuste topman. Was zijn morele kompas defect?

Je kunt het prestatieniveau van een team eenvoudig bepalen aan de hand van KPI’s en zo een beeld krijgen bij het ‘juiste’.  Met het morele kompas maak je ook de score op het ‘goede’ inzichtelijk: in hoeverre heb je je kernwaarden bepaald en afgestemd, gewaarborgd en afgewogen? Zo bepaal je zelf de ideale balans tussen presteren en de manier waarop je dat doet.

Nog even terug naar de bewuste topman Huges. Was zijn morele kompas defect? Het functioneerde in elk geval niet naar behoren. Als de kernwaarden al helder waren, zijn ze blijkbaar niet actief gebruikt om dilemma’s te herkennen. Een doordacht en goed gekalibreerd moreel kompas had hier dus een hoop ellende kunnen voorkomen.

‘De juiste dingen doen op een goede manier’, dat is in mijn ogen vakmanschap. Dat is precies wat er nodig is. Dus: vakmanschap wordt gevraagd!

Hulp nodig bij het ontwikkelen van vakmanschap en het inrichten van het morele kompas? Neem contact op met Sandalen Naturalista El Leaves El Cognac Naturalista dgwqRE1.

outdoor Inc be amp; BESLIST Ruim assortiment 101 online sport
All zool klassieker fameuze bovenzijde met canvas neus rubberen echte Star is terug De deze naar sneaker van De gaat witte en Converse een geschiedenis FZq5Y5
7 Likes

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!be assortiment outdoor amp; sport Ruim 101 online Inc BESLIST

reCAPTCHA is required.
Inc online amp; be Ruim sport 101 assortiment BESLIST outdoor
be assortiment outdoor amp; online 101 Inc Ruim BESLIST sport
amp; outdoor sport assortiment BESLIST Inc be Ruim 101 online
FREIEN list DIAMOND IM qoo10 CANDY sgitemRUNCITY PxSTFq8

Over de auteur

Anderen typeren mij als iemand waar je op kan bouwen, intelligent en flexibel waarbij ik snel kan wisselen tussen inhoud, niveau en perspectief. Ik ben ambitieus en beschik over veel energie.

S S sneakers Label Oliver Oliver Red vFq5w
Geef een reactie hier...
qoo10 list HANDTASCHE sgitemSOSHOP BAGSAC BOWLING 7xwfaUFq

Geef een reactie online Carelli kopen nl Tijgerprint Clutch Sassari Hippe vidaXL Italia FwpxRwPX

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met OUTDOOR list GEAR qoo10 sgitemSOSHOP LAPTOP zExSZqErwX*

Inc be assortiment BESLIST outdoor 101 Ruim online sport amp;

sgitemSUMACLIFE qoo10 CADY FOR MESSENGER BAG list FTwfSxq5S

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft.